Welke houtpellets zijn geschikt voor mij?

Onze pellet-experts helpen je graag verder

Wat zijn houtpellets

pellets

Houtpellets zijn geperste houtkorrels, gemaakt van reststromen zoals snoeihout, zaagsel, houtspaanders.  Deze 'grondstoffen' worden, onder hoge druk, door een matrijs met gaten geperst.  Door de hoge druk in de pers wordt er zoveel warmte ontwikkeld, dat de cellulose (aanwezig in het hout) ervoor zorgt dat een pellet kan geproduceerd worden zonder bindmiddel. Omdat de pellets zijn geperst onder hoge druk, ligt de energiewaarde zeer hoog (meer dan een blok hout !).

2kg houtpellets komt ongeveer overeen met 1 liter stookolie.

De pellets die in de huiskachels gebruikt worden zijn meestal 6 mm dik en hebben een lengte tussen 10 en 30 mm. De dikkere pellets worden het meest gebruikt voor industriële installaties en hebben dikwijls een lagere kwaliteit.

Bijzonder belangrijk bij de productie van de pellets is dat er gebruik gemaakt wordt van zuivere hout-grondstoffen.  Aanwezigheid van lijmen, afvalstukjes... in de grondstof is catastrofaal voor de kwaliteit van de houtpellet.

De kwaliteit van de pellets is belangrijk. De DINplus of Ö-M7135 en de EN ( Europese normering ) zijn de 2 certificaten die de hoogste houtpellets-kwaliteit garanderen.

Een overzichtje van de voordelen van houtpellets :

naast de gezellige warmte van een pelletkachel of ketel en het gebruiksgemak hiervan zijn er nog meerdere voordelen aan het verwarmen met houtpellets,

  • C02 Neutraal verwarmen
  • tot 40 % goedkoper dan aardgas of stookolie ( afh. van prijsevolutie ) 
  • Hoge stookwaarde, weinig asvorming
  • Plaatsbesparend, schoon, veilig en eenvoudig in gebruik
  • Steun voor de lokale economie
  • Veel kleinere ecologische voetafdruk dan fossiele brandstoffen
  • Hernieuwbare energie

Zijn houtpellets milieuvriendelijk?

Een neutrale CO2 balans met houtpellets!

De energie die bij de verbranding van hout vrijkomt, stemt overeen met de zonne-energie die bij de fotosynthese doeltreffend opgeslagen wordt. Omdat de CO2-uitstoot bij de verbranding niet groter is dan de vooraf opgeslagen hoeveelheid, heeft de verbranding van hout geen effect op de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

De verbranding van de pellets geeft minder fijn stof, geeft een hoger rendement en de weinige resterende assen kan men als meststof in de tuin gebruiken.

Hoeveel kan men besparen met houtpellets?

Verwarmen met houtpellets kan makkelijk een besparing opleveren van meer dan 30 % van de energiekosten.  De pelletkachels en -ketels hebben een zeer hoog rendement ( minstens 92 % ) en gaan daarom zeer zuinig om met deze brandstof. Houtpellets zijn gemaakt uit een hernieuwbare energiebron en zijn goed voor het milieu !

Zeker nu men aangeeft dat de stookolieprijs en gasprijs drastisch gaan stijgen in de nabije toekomst, is het stoken op een ecologische brandstof zoals houtpellets niet alleen goed voor het milieu maar ook nog goedkoop.

De prijs van de houtpellets is in de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven, wat maakt dat het voordeel tov stookolie en gas alsmaar groter wordt. 

Bevoorrading kunnen we gedurende het gans jaar garanderen en de kwaliteit van de houtpellets is zeer constant, dus het gebruiksgemak is gelijkwaardig met fossiele brandstoffen.

Optimaal is de kachel te koppelen aan een kamerthermostaat.  Hierdoor gaat men de pelletkachel kunnen aansturen zoals een verwarmingsketel : men stelt de gewenste ruimtetemperatuur in via de thermostaat, de kachel gaat aanslaan en branden zolang deze temperatuur niet bereikt is. Zodra de streeftemperatuur behaald is schakelt de kachel zichzelf uit.   

Gebruiksgemak, zuinigheid en gezelligheid gaan hier hand in hand!

Ervaringen van onze klanten : sinds de installatie van een pelletkachel in onze woning, is onze stookolie-factuur gedaald met meer dan 50 %!

Rekenvoorbeeld : 
Qua verbrandingswaarde komt 2 kg houtpellets overeen met 1 liter stookolie.  Bij een stookolieprijs van 0.60 eurocent per liter heeft men reeds een besparing van meer dan 20 % door het stoken van houtpellets.  Bij een prijsstijging van de stookolie naar 0.70 eurocent per liter, loopt de besparing op tot 34 %!

Als men rekent t.o.v. het verwarmen met gas, komt men op gelijkaardige resultaat qua besparing (1.83 kg pellets / 1 m³ gas)

Verwarmen met houtpellets loont!