Houtpellets gemaakt van 100 % dennenhout, wat met hars ?
Vraag :
Hoe komt het dat de houtpellets van de hoogste kwaliteit steeds gemaakt zijn van 100 % dennenhout, terwijl we weten dat het verbranden van dennenhout de schouw verontreinigt met het vrijgekomen hars ?
Antwoord :
In een open haard is er weinig luchttoevoer (behalve wanneer je er op blaast om het vuur aan te wakkeren), waardoor de verbranding traag verloopt (wat goed is voor een open haard) en niet volledig is. Daardoor zal het aanwezige hars in dennenhout gedeeltelijk verdampen en in het rookkanaal neerslaan in de vorm van condensatie. Dat hars vormt een vette, ontvlambare neerslag.
In een pelletkachel regelt een blaasinrichting de luchttoevoer in de verbrandingskamer, afhankelijk van de pellets (of de elektrische voeding). Deze aanzienlijke luchttoevoer maakt een volledige (en zeer snelle) verbranding van de korrels en het hars mogelijk, waardoor de rook overwegend bestaat uit waterstof en zuurstof (om waterdamp te maken) en CO2.
Harsachtig hout verbranden in een pelletkachel vormt dus geen probleem! In tegendeel, want het hars verleent de pellet meer weerstand (cohesie) dan hardhout, waardoor deze zijn vorm behoudt (de vorm is belangrijk) tijdens het laden en lossen.
Wat betekenen de certificaten DINplus & EN ( Europese Normering ) ?
De Duitse organisatie "Deutsches Institut für Normung" (DIN) gekend op verschillende gebieden heeft de DIN+ maatstaf specifiek voor verbrandbare houtkorrels gemaakt.
Deze maatstaf streeft naar een standaardisering van de kwaliteit, de productiemethodes en de controles van gecertificeerde maatschappijen (zoals Piveteau pellets, Badger en NRW-Pellets). Ze moeten elke dag de werkwijze die beschreven staat in de certificeringfile respecteren. Geregelde verplichte controles worden door onafhankelijke organisaties verwezenlijkt.
Vele merken van pelletkachels eisen het gebruik van DIN+ pellets omwille van de garantie. Pellets met de DIN+ normering geven het hoogste rendement !
De EN-normering ( Europese Norm ) is in het leven geroepen door de Europese instanties. Het lastenboek voor het behalen van deze norm is ruimer dan de DIN normering, doch de technische normen waar de houtpellets aan dienen te voldoen, zijn vrij gelijklopend.